Belki de ilk profesyonel iş deneyimlerim anaokulu ile ilkokulun ilk yıllarına denk gelir. Evet, yanlış okumadınız, kendimi hatırladığım zamanlarda bile elimde o yaşlarda tef veya marakas ile babam, amcamlar ve arkadaşlarının birlikte müzik yaptıkları orkestranın maskotu olarak sahnede görev alırdım. Büyüklerin iş yerlerine gitmek çocukların genelde sevdiği şey olmasından sanırım babamın ek iş olarak yaptığı…
Devamı
İnternette, sosyal medyada bazıları daha kısa veya daha uzun birçok liste yayınlanır. Karşılaştığım onlarca listeden hem kısa, hem de en önemli maddeleri ele almasıyla bence en etkili olan aşağıdaki liste diye düşünüyorum. Bakalım, içerisinde neler var… GELECEĞİN EĞİTİMİNİ ŞEKİLLENDİRECEK 9 MADDE* 1-Özgün Zaman ve Yer 2-Kişiselleştirilmiş Öğrenme 3-Serbest Seçim 4-Proje Tabanlılık 5-Deneyimleme 6-Veri Yorumlama 7-Tamamen…
Devamı
Çocuklar, öğrenim yaşantıları boyunca üniversitede hangi mesleği seçeceklerini düşünürler. ‘Büyüyünce ne olmak istiyorsun?’ sorusu çocukken hepimize sorulmuştur. Günümüzde bu soru hala çocuklara sorulmaktadır. 21. Yüzyılda değişen yeterliliklerle birlikte bu sorunun gelecekte neye evrileceği ile ilgili çeşitli görüşler mevcut. Görüşlerdeki ortak nokta ise gittikçe değişen dünyada gelecekte hangi mesleklerin olacağı, ne gibi yeterliliklerin çocukları geleceğe taşıyacağı…
Devamı
Katıldığım bir eğitimin sonunda yanıma yaklaştı ve; “Hocam, bundan tam 1 yıl önce bugün ben öldüm.” Evet, yanlış okumadınız, yaşanmış bir olay. Yanıma geldi ve doğrudan bu cümleyi söyledi. İstem dışı “nasıl yani?” dediğimi hatırlıyorum sadece. Öyle ya, hayatta kaç kişiden öldüğünü duyarsınız ki? Merak ettim ve detay sordum. “Anlatmaya başladı. Oyun oynarken kalbim durmuş,…
Devamı
Geçtiğimiz Pazartesi akşamı eşine nadir rastlanan bir spor müsabakasına şahit oldu futbolseverler. Tarihinin en kötü günlerini yaşayan Fenerbahçe Spor Kulübü misafir olarak gittiği Beşiktaş Spor Kulübü ile önemli bir 90 dakikalık maça çıktı. İlk yarısı 3-0 olan ezici bir maçı, tam anlamıyla rolleri değişerek 3-3 bitirdi ve maç berabere sonuçlandı. Spor analizi yapmayacağım. Ama bu…
Devamı
Bugünün çocuklarının yetişme veya yetiştirme tarzlarını eleştirirken hep anne-babalara eleştiri okları yöneltiliyor. O zaman gelin olaya biraz böyle bakalım: “Bugünün anne-babaları nasıl büyüdü ki çocuklarını böyle büyütüyorlar?” Bu şekilde de düşünmek gerektiğine inanıyorum! Yetişkinliğin kodları mademki çocuklukta atılıyor, bugünün ebeveynlerinin kodlarının yazıldığı zamanlar nasıl bir çevre vardı, nelerle karşılaştılar? Her bireyin deneyimi, öğrendiği, aynı evde…
Devamı
Hatırlıyor musunuz, bundan 2-3 hafta önce haberler, sosyal medya kasırga haberi ile çalkalanıyordu. Kelime olarak bile aslında çok fazla kullanmayız kendisini. En şiddetli rüzgâr için bile “fırtına” der geçeriz genelde. Kasırga bizim için daha ziyade Amerikan filmlerinde izlediğimiz veya haberlerinde duyduğumuz, bize uzak başka diyarlarda yaşanan bir felaket senaryosu olarak hafızalarımızda yer alır. Malum, bahsettiğim…
Devamı
Yaklaşık 1 hafta önce uyandığımda uzun zamandır yazmadığım aklıma geldi birden. Rutin işleri hallettikten sonra o gün yazmak istedim bir şeyler ama olmadı. Ertesi gün yine benzer bir senaryo ile denemek istedim, sonuç başarısız. Ertesi gün tekrar, sonuç aynı, başarısız! Yaklaşık 1 hafta boyunca olmadı, yazdıklarımı ya beğenmiyor, ya da bir şekilde içime sinmediği için…
Devamı
Ülkemiz standartlarında yetişmekte olan bir bireyin en sık duyduğu cümlelerden birisi: “(Büyüyünce) Ne olacaksın?” Ve soru böyle gelince, cevap da doğal olarak; doktor, mühendis, kuaför, öğretmen, genel müdür gibi unvan içeren cevaplar oluyor. Çünkü “olmak” üzerine hedeflenmiş bir sistem söz konusu… Unvan hedefleyerek yetişen birey de elde edeceği bu unvan için alt hedefler belirliyor ve…
Devamı
1991 yılında bağımsızlık ilanı ve 5 yıl sonra Milli Takım düzeyinde büyük turnuvalara katılmaların başlaması ile geçen sürede futbolda 2 üst düzey “başarı”yı Hırvatistan acaba nasıl elde etti? Bu duruma biraz da tezat bir şekilde diğer Dünya Kupalarında ve büyük organizasyonlarda ise bu başarıların yanında çok da başarılı olmayan bir süreç var. Bana da ilginç…
Devamı